Szembetegségek, Látás javítás
Nyomtatás

Így óvjuk szemünk egészségét, ha sokat olvasunk

Kasa Henrietta
Találatok: 1300

Íme néhány gyakorlati tipp és javasolt étrend-kiegészítő sokat olvasó irodában dolgozóknak, könyvmolyoknak, diákoknak és az olvasás szerelmeseinek. 

Idős pár az könyvet olvas az ágyon.  Így óvjuk szemünk egészségét, ha sokat olvasunk

Sokan egyetértenek azzal, hogy egy jó (papír alapú, vagy e-) könyvbe nagyon könnyű belefeledkezni. Azonban ha olvasás, esetleg munka vagy tanulás közben nem tartunk rendszeres szünetet, illetve figyelmen kívül hagyunk néhány alapvető gyakorlatot, szemünk nem csak kiszáradhat, viszkethet és éghet, hanem akár fejfájás, vagy más panaszok is felléphetnek. 

A megerőltetett szem néhány tünete

A szem megerőltetése általában nem okoz tartós károsodást, és a tünetek is elmúlnak, ha szemünk eleget pihent. De vajon mik a szemfáradtság leggyakoribb tünetei?

Ne feledjük, hogy egyes esetekben a fenti tünetek nem csak a szemfáradtság, hanem az egyre gyakoribb, nyak- és vállfájdalommal is járó, számítógéphasználókra jellemző, úgynevezett “számítógépes látás szindróma” jelei is lehetnek. Előfordulhat, hogy ezeken kívül egy eddig nem diagnosztizált betegség szimptómáit tapasztaluk, így a panaszok gyakori fennállása, illetve súlyosbodása esetén ajánlott orvoshoz fordulni


Gyakorlati tippek a szem védelmére

Hogyan kerülhetjük el szemünk megerőltetését, az ebből eredő kellemetlen tüneteket és akár súlyosabb következményeket? Az alábbi módszerek sokaknak beváltak:

A testtartás fontossága

A rossz testtartás nem csak gerincpanaszokhoz vezethet, hanem növelheti a szem megerőltetésének kockázatát is. Mire figyeljünk oda?

Milyen ételeket, vitaminokat és étrend-kiegészítőket fogyasszunk szemünk védelmére?

1. A -vitamin

A zöld leveles zöldségek, a káposzta, illetve a narancssárga és sárga zöldségek és gyümölcsök kiváló A-vitaminforrások, ide tartozik például a spenót, a sárgarépa, a káposzta, a tök és a sárgabarack is.

2. B-vitaminok

A B-vitaminok pótlására fogyaszthatunk például borsót és más hüvelyeseket, illetve méhészeti termékeket, mint például a Mannavita Nyers Fűz Virágpor, vagy akár Mannavita Nemes Sörélesztő Pehely +B12-őt is.

3. E-vitamin

Az E-vitamin remek forrásai a magvak és a magolajok, mint például a Mannavita Homoktövis Magolaj, illetve megtalálható az avokádóban, a mangóban, a spárgában és számos más zöldségben és gyümölcsben is. 

4. Lutein és zeaxantin

Számos étel tartalmazza e két antioxidáns erős kombinációját, ilyen például a tojás, a brokkoli, a kelbimbó, a kukorica, a zöldfűszerek, a narancs és a fekete áfonya is. 

5. Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak legnagyobb mennyiségben az olajos halakban és tengeri herkentyűkben, illetve magvakban és magolajokban találhatók meg. A szardella, a harcsa, a krill, a dió, a mandula, és a chia mag szintén mind remek forrásai.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34071459/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6771137/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6020759/

https://www.hsph.harvard.edu/vitamin-a/

https://www.hsph.harvard.edu/vitamin-b/

https://www.hsph.harvard.edu/vitamin-e/

https://www.health.harvard.edu/protect-your-vision

https://www.hsph.harvard.edu/omega-3-fats/



Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.