5 hatóanyag az immunrendszer természetes erősítésére ősszel

Immunrendszerünk védelme fokozottan előtérbe kerül a hidegebb hónapokban. Nézzük, milyen természetes hatóanyagokkal és ételekkel védhetjük és fokozhatjuk egészségünket! 

Barátok az őszi erdőben. 5 hatóanyag az immunrendszer  természetes erősítésére ősszel

Az alábbi, sokunk konyhaszekrényében és hűtőszekrényében rendszerint megtalálható hozzávalók nem csak ízletes ételek receptjeibe illenek kiválóan, hanem egészségvédő hatással is rendelkeznek. Felhasználásuk egyszerű, sokoldalú és igény szerint variálható. Lássuk, mik ezek!

1. Kurkuma

Az arany fűszernek is nevezett, antioxidáns hatású kurkuma egy igazi egészségvédő és immunerősítő “csodaszer”. Sokan használják gyulladások csökkentésére, a memória javítására, illetve a szorongás tüneteinek enyhítésére, ráadásul a benne található kurkumin immunerősítő hatással is bírhat. A kurkumát hozzáadhatjuk levesekhez, pörköltekhez, szószokhoz, mártásokhoz, süteményekhez, illetve készíthetünk belőle teát, vagy esetleg arany tejet is. Utóbbi kettő akár percek alatt elkészül és nem csak ízletes, hanem egészséges is. A kurkumát forró italként fogyasztva, Manuka mézzel és gyömbérrel fokozva hatását egy valóban egyszerű és ízletes immunerősítő italt kapunk. 


2. Gyömbér

A hazánkban is népszerű és könnyen beszerezhető gyömbér erőteljes gyulladáscsillapító hatással bír, mely segíthet enyhíteni a gyulladásos megbetegedések tüneteit, köztük az ősszel és télen gyakran előforduló torokfájást is. Frissen vagy por formában is felhasználhatjuk édes és fűszeres ételekben egyaránt, illetve a kurkumához hasonlóan teaként is fogyaszthatjuk. A gyömbér a benne található bioaktív vegyületnek, a gingerolnak köszönheti immunerősítő és más gyógyhatásait, amelyeket rendszeres fogyasztásával mi magunk is megtapasztalhatunk a hidegebb hónapokban.

3. Almaecet

Az egyik előző cikkemben már említettem az almaecet megfázást megelőző és csillapító hatását, ám ebből a felsorolásból sem maradhat ki ez a pénztárcabarát immunerősítő! Mint a legtöbb fermentált étel, a szűretlen almaecet is tartalmaz probiotikus baktériumokat, melyek kiemelkedő egészségvédő és -fokozó hatással bírnak. A probiotikumok erősítik immunrendszerünket, elősegítik az anyagcserénket és az optimális emésztést, valamint a hangulatunkat is fokozhatják. Immunrendszerünk erősítésére kiváló még a dupla erjesztésű, illetve a hozzáadott mézet tartalmazó almaecet is, amelyeket igény szerint külsőleg és belsőleg is használhatunk.

4. Manuka méz

Az antioxidáns hatású méz nem csak édesítésre kiváló, hanem immunrendszerünk erősítésére is. Ha fokozott védelemre vágyunk, próbáljuk ki a Manuka mézet, mely a hagyományos mézhez képest sokszoros egészségvédő hatással bír. Az Új-Zélandról származó Manuka méz egy valódi tápanyagbomba, ezért sokan egész éven át alkalmazzák különböző panaszok csillapítására és megelőzésére külsőleg és belsőleg egyaránt. A hidegebb hónapokban sokunk leginkább immunerősítő hatása miatt fogyasztja ezt az antibakteriális, antivirális, természetes antibiotikumként ható méhészeti terméket, amely éppúgy alkalmas a megfázás kivédésére, mint annak tüneteinek csillapítására.

A Manuka Health MGO 250+ Manuka Méz kiváló az immunrendszer általános erősítésére, illetve a megfázás tüneteinek, mint például a láz és a fejfájás csillapítására egyaránt. Fogyaszthatjuk önmagában, teához vagy más forró italhoz adva, vagy használhatjuk kedvenc reggelink édesítésére is.

5. Őszi bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök már sokak számára ismertek immunerősítő hatásukról. A csipkebogyó, a fekete áfonya, a fekete bodza, a kékszőlő, és a málna csak néhányak azok közül a bogyós gyümölcsök közül, amelyeket az őszi hónapokban frissen is fogyaszthatunk. Gazdagok C-vitaminban, antioxidánsokban és más egészségvédő tápanyagokban, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak. Hozzáadhatjuk őket reggeli zabkásánkhoz, süteményekhez és turmixokhoz is, és ha netán nem jutunk friss bogyós gyümölcsökhöz, fogyaszthatjuk őket cukormentes lekvár vagy 100%-os gyümölcslé formájában is. 

A Mannavita ZeoFlavin-C tíz fajta, antioxidánsokban, flavonoidokban, polifenolokban és más immunerősítő tápanyagokban gazdag gyümölcs koncentrált kivonatát tartalmaz és az egész család számára alkalmazható az immunrendszer természetes védelmére a hidegebb hónapokban.

A fenti információk tájékoztató jellegűek.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8120430/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5995450/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302252/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3274736/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26501271/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute