Méhkenyér – A szorgos méhek kevésbé ismert kincse

A méhek egész éves munkája nekünk embereknek is sokat segít. A mézen, a méhpempőn és a propoliszon kívül a méhkenyérért is hálásak lehetünk.

A méhek egész évben dolgoznak. Dolgoznak a túlélésért, a királynőjük, a lárvák és önmaguk táplálásért. Munkájuk eredménye a méz, a propolisz, a méhpempő vagy akár a méhkenyér nem csak számukra, hanem számunkra is rendkívül értékesek lehetnek.

Mi is valójában a méhkenyér?

A méhkenyér nem más, mint erjesztett virágpor, amit a méhek készítenek. A nyers virágpornál darabosabb és sötétebb színű eledel, mely a virágporon kívül tartalmaz még mézet, méhviaszt, méhpempőt, propoliszt, illetve ehhez a méhek hozzáadják meg saját emésztőenzimüket is. A végeredmény pedig egy rendkívül értékes méhészeti termék, mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel, tajsavval, zsírsavakkal és flavonoidokkal.

Mikor ajánlott fogyasztani a méhkenyeret?

Emésztési problémák esetén

A mai felgyorsult világban egyre többen szenvednek emésztési problémákban. Már gyermekkorban sem ritka, de a felnőttek jó része egyszer biztosan megtapasztalta ennek kelletlen tüneteit, mint például a hasfájást, a puffadást, a székrekedést vagy éppen a hasmenést. Az emésztési problémák hátterében többféle ok állhat, de szakemberek egyetértenek abban, hogy a gyorséttermi ételek, a feldolgozott élelmiszerek és a túlzott szénhidrátfogyasztás mind-mind hozzájárulhat emésztőrendszeri problémák kialakulásához.

A méhkenyér enzimtartalma miatt jótékony hatású lehet emésztési problémák esetén. Segítségével az emésztés hatékonyabbá válhat, a fehérjék, a vitaminok és ásványi anyagok jobban felszívódnak.

A méhkenyér fogyasztása segíthet a bélrendszer méregtelenítésében is, mert hatására jobban el tudnak távozni a méreganyagok a vastagbélből.

Májbetegségek esetén

A méhkenyérnek méregtelenítő hatása lehet a májra, ezen felül úgy is támogatja a máj egészséges működését, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Meglévő májbetegségek esetén érdemes máriatövismag őrleménnyel vagy kivonattal együtt fogyasztani.

Szív- és érrendszeri problémák esetén

Nem csupán meglévő szív- és érrendszeri problémák esetén érdemes fogyasztani, hanem megelőzés céljából is. A méhkenyér jót tesz a szív- és érrendszernek, mert csökkenti a rossz hatású LDL koleszterin szintjét a vérben, valamint tele van antioxidánsokkal, amik képesek lehetnek a szabadgyökök számának csökkentésére. A szabadgyökök tulajdonképpen egyfajta sejtkárosító molekulák, amelyek károsíthatják az érfalakat úgy, hogy csökkentik a rugalmasságukat. A méhkenyér fogyasztásával csökkenthetjük a szabadgyökök számát, így erősíthetjük az érfalakat. A legjobb hatás érdekében érdemes a szintén gazdag antioxidánstartalmú propolisszal együtt fogyasztani.

Vérszegénység, étvágytalanság esetén

A méhkenyér az egyik legjobb természetes gyógymód a vérszegénység esetén. Mindenképpen kúraszerű fogyasztásban gondolkodjunk, ami azt jelenti, hogy minimum 1 hónapon keresztül fogyasszunk naponta 3 alkalommal 1-1 kiskanál méhkenyeret. Gyerekek is fogyaszthatják, nekik kisebb mennyiség ajánlott. A méhkenyeret cukorbetegek sajnos nem fogyaszthatják, ezért ezt vegyük figyelembe, ha cukorbetegségben szenvedünk.


Kialakult vérszegénység esetén érdemes valódi mézzel együtt fogyasztani. Fontos, hogy olyan mézet válasszunk, ami nyers, azaz nem hőkezelt, mert csak az ilyen méz tartalmazza azokat az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, amikre szükségünk lehet. A hőkezelés sajnos a nagy részét ezeknek a tápanyagoknak elpusztítja.

Ha pótolni szeretnénk az ásványi anyagokat

A méhkenyér az egyik legjobb választás akkor, ha természetes módon szeretnénk pótolni szervezetünkben a szükséges ásványi anyagokat. A méhkenyér 1,5%-a ásványi anyagokból áll, tartalmaz kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, káliumot, vasat, rezet, cinket, mangánt és szelént. Kiváló természetes alternatívája a mesterséges ásványianyag készítményeknek.

Immunerősítés, erőnlét növelés céljából

A méhkenyér a felsorolt ásványi anyagokon felül rengeteg antioxidánst is tartalmaz, melyek segítenek csökkenteni a szabadgyökök számát. Ezek a szabadgyökök a szervezetben különböző gyulladásos panaszokat okoznak. Az ilyen gyulladások sokszor súlyos betegségek kialakulásához vezetnek, ezért van szükség arra, hogy megakadályozzuk a szabadgyökök sejtkárosító tevékenységét. A méhkenyér fogyasztásával sokat tehetünk ezért.

A méhkenyér fogyasztásával megnő szervezetünkben a limfociták száma, ami azért fontos, mert a limfociták jelentős szerepet játszanak a vírusokkal és más kórokozókkal szembeni védekezésben.

Az immunrendszer egyik bástyája maga a bélrendszer. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor hiába próbálunk egészségesen táplálkozni, illetve különböző természetes étrendkiegészítőket fogyasztani, azok nem lesznek képesek hatékonyan felszívódni, így nem fogják tudni hatásukat kifejteni. Ugyancsak a meggyengült bélrendszer hatására fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre is. A méhkenyér enzimtartalma segíthet nekünk abban, hogy a tápanyagok jobban felszívódjanak és a bélrendszer egyensúlya fennmaradjon. Így támogathatjuk az immunrendszerünket.

A méhpempőt érdemes fogyasztani akkor is, ha sokszor érezzük magunkat erőtlennek, fáradtnak vagy levertnek. Rendkívül sok értékes összetevője révén segíthet nekünk új lendületet adni. A legjobb hatás érdekében fogyasszuk együtt méhpempővel.

Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=j6HaSXauAIY 
https://www.bee-pollen-buzz.com/the-mystery-of-bee-pollen.html 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15285117/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5686000/ 
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224417301681?via%3Dihub 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute