Acetilkolin - A méhpempőben rejlő egyik legfontosabb molekula hatásai

Mi az az acetilkolin és milyen testi funkciókban játszik kulcsfontosságú szerepet? Hogyan kapcsolódik a szorongáshoz, a depresszióhoz és a gondolkodáshoz? Lássuk! 

Virágport gyűjtő méhek. Acetilkolin - A méhpempőben rejlő egyik legfontosabb molekula hatásai

Mi az az acetilkolin?

Az acetilkolin egy olyan molekula, amely neurotranszmitterként, más néven kémiai hírvivőként vagy ingerületátvivőként működik a szervezetben, tehát az idegsejteken keresztül üzeneteket közvetít az agy és a test többi része között. Szerepet játszik a beszédben, az izmok működésében, illetve a memória, a gondolkodás és a tanulás javításában, valamint a szellemi teljesítmény általános fokozásában is. Az acetilkolin alacsony szintje tanulási és memóriazavarokhoz is vezethet, sőt, súlyosabb esetekben a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásához is köthető.

Ugyan az acetilkolin tiszta formájában, önmagában nem érhető el étrend-kiegészítőként, alkalmazhatunk más olyan készítményeket és élelmiszereket, amelyek közvetve ugyan, de növelhetik a nootropikus hatású acetilkolin szintjét. 


Hogyan növelhető az acetilkolin szintje szervezetünkben?

Az acetilkolinszint emelésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja olyan ételek vagy étrend-kiegészítők fogyasztása, amelyek gazdagok kolinban, ugyanis ez a gyakran a B-vitaminok közé sorolt tápanyag a szervezetben képes acetilkolinná alakulni. Hogy milyen ételeket ajánlott fogyasztanunk? Az alábbiak közül mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt:

  • húsok és szervhúsok, mint például a marhamáj
  • szárnyasok, például csirkemell
  • halak, mint például tőkehal és tonhal
  • tojás
  • hüvelyesek, például szójabab, zöldborsó, vagy földimogyoró
  • babfélék, például vesebab
  • teljes kiőrlésű gabonák és az azokból készült tészták és kenyerek, például quinoa vagy barna rizs
  • búzacsíra
  • tejtermékek, például tej, joghurt és túró
  • keresztesvirágú zöldségek, például káposzta, kelbimbó és brokkoli
  • gombák, például shiitake gomba
  • magvak, például napraforgómag
  • citrusok, például mandarin vagy narancs
  • más gyümölcsök, például kiwi vagy alma
  • sárgarépa
  • burgonya
  • méhészeti termékek, például a Mannavita Prémium Méhpempő, amely az acetilkolin előanyaga, a kolin mellett acetilkolint is tartalmaz

Az acetilkolinban gazdag ételek fogyasztásának lehetséges előnyei

1. Serkentheti a memóriát és az agyműködést, illetve hozzájárulhat az Alzheimer-kór megelőzéséhez is

Klinikai vizsgálatok szerint az acetilkolin prekurzora, vagyis előanyaga, a kolin magasabb bevitele javíthatja az egészséges és a memóriazavarokkal küzdő emberek memóriáját egyaránt. A kolinnal való kiegészítés és az acetilkolin megfelelő szintje az agyi funkciók javítása mellett képes csökkenteni az amiloid-béta plakkok képződését is, melyek az Alzheimer-kór kialakulásával összefüggésben álló vegyületek.

2. Csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit is

Egy közel 6000 résztvevős klinikai vizsgálat azt találta, hogy a vér alacsony kolinszintje fokozhatja a szorongás kialakulásának kockázatát. Egy másik, 50 depressziós emberen végzett tanulmány arról számolt be, hogy azok a betegek, akik 6 héten keresztül napi 200 milligramm citikolint szedtek a citalopram, egy a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer kiegészítéseként, kevésbé súlyos depressziós tüneteket tapasztaltak, mint azok, akik továbbra is kizárólag a depresszió elleni gyógyszereket fogyasztották. 

A kolinhoz hasonlóan a citikolin is képes acetilkolinná alakulni fogyasztást követően. A citikolint gyakran alkalmazzák szájon át vagy injekcióként az öregedés miatti memóriavesztés kezelésére, a glaukómában szenvedő betegek látásának javítására, illetve a stroke utáni felépülés elősegítésére. A kolin ezen formáját az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a bipoláris zavar, a lusta szem és más agyat érintő panaszok kezelésére is használják.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11143/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17011181/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28791706/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19574993/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16788077/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31560162/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28642069/

https://examine.com/supplements/choline/

https://examine.com/supplements/royal-jelly/

https://www.nature.com/articles/188854a0

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute