Kollagén pótlása természetesen – 5 tippet adunk hozzá!

A kollagén az egyik legfontosabb fehérjeforrás, de manapság egyre kevesebb kollagént tartalmazó ételt fogyasztunk. Hogyan pótolhatjuk? A cikkből kiderül!

Mi az a kollagén?

Mielőtt belemennénk abba, hogy milyen természetes forrásokból pótolhatjuk a kollagént, nézzük meg, hogy pontosan mi is ez. A kollagén a leggyakrabban előforduló fehérje a szervezetünkben, jelen van például a szalagokban, az ínakban, de a csontszerkezetünk szempontjából is kiemelkedő fontosságú.

Tény, hogy az idő előrehaladtával csökken a szervezetünkben a kollagéntermelődés, mégsem csupán az életkor van hatással rá. A kollagénszint csökkenését az évek múlása éppúgy előidézheti, mint a túlzott koffeinbevitel, az alkoholfogyasztás, a bélflóra egyensúlyának felborulása, a hormonális változások, az alváshiány, a stressz, a tápanyagok hiánya, valamint az egészségtelen táplálkozás.

Manapság többféle lehetőség áll rendelkezésünkre akkor, ha természetes módon szeretnénk növelni kollagénszintünket. Az egyik legegyszerűbb mód a kollagén tartalmú étrend-kiegészítő fogyasztása, de lehetőségünk van bizonyos élelmiszerekkel is ösztönözni a kollagéntermelődést.

Számos előnye lehet annak, ha odafigyelünk a megfelelő kollagénszint elérésére, mint például:

  • bélrendszer egészsége
  • ízületi fájdalmak megelőzése
  • bőr rugalmasságának megőrzése
  • hajhullás kezelése, megelőzése
  • csontvesztés megelőzése
  • szív- és érrendszer egészségének megőrzése

5 tipp a kollagén pótlásához!

Fogyasszunk rendszeresen húslevest!

A húsleves a természetes kollagén egyik legjobb forrása. Fontos, hogy csontos húsból készítsük, főzzük lassú tűzön hosszú időn keresztül, akár 12-14 órán át, majd szűrjük le és tároljuk hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt melegítsük fel, és minden nap igyunk belőle egy pohárral.


Fogyasszunk algát!

A spirulina alga kiváló növényi forrása azoknak az aminosavaknak, amelyek a kollagén kulcsfontosságú alkotóelemei. Fogyasztása rendkívül egyszerű és kényelmes, a MANNAVITA Spirulina tabletta például könnyen lenyelhető vagy akár egy pohár vízben is feloldható, nem tartalmaz semmilyen hozzáadott adalékanyagot, így gyógyszerek mellett, sőt, akár terhesség alatt is fogyasztható.

Együnk rendszeresen tojást!

A tojás és a tojásfehérje a kollagén természetes forrásai közül szintén kiemelkednek. Nagyon sok olyan aminosavat tartalmaznak, amelyek a kollagént alkotják, így hatékonyan hozzájárulnak a megfelelő kollagénszint eléréséhez.

Fogyasszunk C-vitamint tartalmazó ételeket!

A C-vitamin az 1-es típusú kollagén előállításához is szükséges, ezért fontos, hogy sok olyan élelmiszert fogyasszunk, amelyek természetes módon tartalmaznak C-vitamint. Kiváló választás a spenót, a saláta vagy a kelkáposzta, de ide tartozik még a narancs, az eper, a brokkoli és a kelbimbó is.  Ezek az élelmiszerek mind jótékony hatással vannak a kollagén termelődésére.

Fogyasszunk kollagén port!

Ha úgy érezzük, hogy a fenti élelmiszerekből nem tudunk megfelelő mennyiséget fogyasztani, akkor a kollagén por a legkényelmesebb megoldás a számunkra. Válasszuk a MANNAVITA Multi Kollagén Italport, amely 5 kollagéntípust tartalmaz, így nagy dózis kollagén bevitelét képes biztosítani. Megfelelő arányban tartalmazza az összes fontos kollagénfajtát, amelyekre a szervezetünknek leginkább szüksége van. Naponta 2 alkalommal érdemes fogyasztani folyadékban elkeverve. A legjobb, ha zöld turmixba, goji gyümölcslébe, homoktövislébe, gránátalmalébe, tőzegáfonyalébe, vagy közvetlenül húslevesbe keverjük.

A MANNAVITA Multi Kollagén Italpor fogyasztása javasolt:

  • emésztőrendszeri problémák esetén: áteresztő bél szindróma, bélgyulladás
  • csont- és ízületi problémák esetén: porckopás, hátfájás, ízületi gyulladás, csontritkulás
  • autoimmunbetegségek esetén
  • bőr- és hajproblémák esetén, beleértve a haj- és körömnövekedés fokozását
  • izmok erősítése céljából: izomépítés, erek erősítése, ízületek erősítése

Ritkán, de előfordulhat, hogy a kollagén tartalmú étrend-kiegészítők szedése során mellékhatások jelentkeznek. Ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztalunk, akkor függesszük fel az adott termék fogyasztását. Különösen figyeljünk oda, ha allergiások vagyunk  a tenger gyümölcseire, valamint problémát okoz számunkra a húsféleségek fogyasztása.

Forrás:

https://www.healthline.com/health/ways-to-boost-collagen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345938/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3564164/

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute