Mik azok a szuperételek? Íme a válasz és 5 kedvencünk!

Valóban léteznek szuperételek és ha igen, mitől olyan különlegesek? Mik ezek, hol bukkanhatunk rájuk és mit tehetnek egészségünkért? 

Egy fiatal pár szuperételekkel eteti egymást.

Mit jelent a szuperétel kifejezés?

Az egyenes angol fordításból (superfood) származó szuperétel szó olyan ételekre utal, melyek rendkívüli tápanyagtartalommal és kimagasló egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Annak ellenére, hogy a kifejezést az élelmiszeripar marketing célokra hozta létre, bizonyos ételek valóban figyelemreméltóbbak, mint mások és képesek pozitív hatást gyakorolni szellemi és fizikai jóllétünkre. 

A szuperételek nem csak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, hanem kiemelkedő mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, esszenciális zsírsavakat, aminosavakat, fitonutrienseket, és más egészségvédő tápanyagokat is.

Bár a szuperételek nem hivatalos listájára megannyi zöldség, gyümölcs, gabona, magvak és más természetes eledel felkerült már az évek során, fontos figyelembe venni, hogy nincs egyetlen olyan étel, amely minden problémánkat képes megoldani és amellyel kiváltható a többi fogyasztása. 

Nézzük, mik azok a szupertélként is számontartott élelmiszerek, melyek mindennapi, változatos étrendünkbe iktatásával nem csak egészségünk megőrzéséhez járulhatunk hozzá, hanem egyes betegségek kialakulásának kockázata is csökkenthető

Milyen egészségvédő szuperételeket fogyaszthatunk nap mint nap?

A szuperételek listájáról ma ötöt veszünk szemügyre és azt is kiderítjük, hogy miért ajánlott ezek rendszeres fogyasztása.

1. Goji bogyó

Ázsiában már évezredek óta ismerik a goji bogyó jótékony hatásait és ma is az egyik legmagasabb tápanyagtartalommal rendelkező bogyós gyümölcsök egyikeként tartják számon. Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, aminosavakban, omega zsírsavakban, poliszacharidokban, flavonoidokban és szterolokban is. Ezek mind nélkülözhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, ezért a goji bogyó, vagy az abból készült gyümölcslé fogyasztásával az egészségünk számos területén tapasztalhatunk pozitív változást. 

A goji a benne található C-vitaminnak és más antioxidánsoknak köszönhetően véd a szabad gyökök okozta károsodástól, sőt, a sejtek öregedését és az őszülést is lassíthatja. Erősítheti még az immunrendszert, segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást, védheti az ereket, illetve segíthet megelőzni olyan szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását is, mint például az érelmeszesedés. 

Ha mi is szeretnénk megtapasztalni az ízletes goji bogyó jótékony hatásait, a prémium, hozzáadott anyagoktól és tartósítószerektől mentes Mannavita Goji Bogyó remek választás lehet számunkra. Kizárólag szárított goji bogyót tartalmaz, így egészségvédő tulajdonságait és létfontosságú tápanyagait megőrizve iktathatjuk étrendünkbe. 

2. Maca gyökér

A Peruban őshonos, rostban gazdag macát már évezredek óta termesztik és fogyasztják az Andok-hegység lakói. Nem csak adaptogén, energizáló, az állóképességet fokozó és a libidót növelő hatása miatt terjedt el más országokban is az utóbbi évtizedekben, hanem kiemelkedő tápanyagtartalma miatt is. 

Szuperétel státuszát a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak, enzimeknek, esszenciális zsírsavaknak, fitonutrienseknek és nyomelemeknek köszönheti. Találhatóak benne elektrolitok is, mint például a kalcium és a magnézium, létfontosságú nyomelemek, mint a cink, a jód, a mangán és a szelén, illetve idegvédő B-vitaminok is, mint például a B6-vitamin

Ezt az ősi szuperételt világszerte fogyasztják a libidó és a tesztoszteronszint növelésére, a menopauza tüneteinek enyhítésére, a szorongás és a depresszió tüneteinek csillapítására és a memória javítására is. Ha szeretnénk kipróbálni a maca gyökeréből készült, a karamelléhez hasonló ízű természetes őrleményt, a Mannavita Maca Gyökérpor kiváló opció lehet. Az ajánlott napi mennyiség csupán 4-8 gramm, ám rendszeres alkalmazásával e kis mennyiség is kiemelkedő egészségügyi változásokat hozhat. 


3. Spirulina

A fehérjében és különböző omega zsírsavakban gazdag spirulinát már hosszú idők óta ismeri és alkalmazza az emberiség. Az aztékok étkezési és kereskedelmi célokból is termesztették, a Csád-tó környékén élő afrikai őslakosok az ebből a zöld algából készített tenyérnyi, korong alakú szárított lapocskáknak a “Dihe” nevet adták és rendszeresen fogyasztották. 

Mára a világ szinte minden területére eljutott a spirulina, így magas tápanyagtartalmának köszönhető egészségvédő hatásait több millióan megtapasztalták már. A spirulina a benne található fehérjék, aminosavak, A-, B-, C-, D-, E- és K-vitaminok mellett sejtvédő antioxidánsokat és különféle enzimeket is tartalmaz. Ezek mellett cinket, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, krómot, magnéziumot, nátriumot, rezet, és vasat is kiemelkedő mennyiségben tartalmaz e zöld alga. 

Rendszeres fogyasztásával támogathatjuk emésztésünket, hozzájárulhatunk szemünk egészségének védelméhez és megőrzéséhez, illetve természetesen serkenthetjük a vérkeringésünket is. A spirulina fogyasztását gyakran ajánlják még a vérnyomás és a vércukorszint optimalizálására, gyulladások csillapítására, a máj védelmére és erősítésére, illetve a bélflóra támogatására is. A Mannavita Spirulina tabletta rendszeres alkalmazásával nem csak a fenti módokon támogathatjuk szervezetünket, de az immunrendszert erősítő hatásainak köszönhetően különböző betegségek kialakulásának a kockázatát is jelentősen csökkenthetjük. 

4. Gyömbér

A Kínából származó gyömbérgyökér különleges íze miatt a gasztronómia világában már évszázadok óta népszerű, azonban a szuperételek listájára egészségvédő tulajdonságainak köszönhetően került fel. A gyömbér gingerolt és más antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, melyek nagy részben felelősek a növény sokoldalú egészségfokozó hatásáért. 

Az émelygés, a hányinger, illetve az utazások során fellépő rosszullét megelőzésére és kezelésére sokan alkalmaznak gyömbért vagy annak a koncentrált kivonatát tartalmazó készítményeket. A gyógyszerek okozta hányinger és hányás sok esetben szintén megelőzhető a gyömbér megfelelő alkalmazásával.

A krónikus gyulladásos betegségek, mint például a sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) és az ízületi porckopás (oszteoartritisz), illetve más gyulladással járó panaszok tüneteire ugyancsak megoldást nyújthat a gyömbér rendszeres fogyasztása. Klinikai kutatások beszámoltak még a növény jótékony hatásairól fájdalmas, görcsös menstruáció (diszmenorrhea) és súlyos izomgyulladások esetén is. Ez a rendkívül sokoldalú növény könnyedén beilleszthető étrendünkbe, hiszen hazánkban is széles körben elérhető frissen, por formájában, teaként, illetve étrend-kiegészítőként is.

5. Gránátalma

A fentiekhez hasonlóan a gránátalma sem véletlenül került fel a szuperételek listájára. Ez a hazánkban is régóta népszerű gyümölcs és az abból készült gyümölcslé nem csak betegségek kialakulásának megelőzésére fogyasztható, hanem már fennálló panaszok kezelésére is. A benne található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok, flavonoidok és más egészségvédő vegyületek számos területen nyújthatnak pozitív változást. Arról már egy korábbi cikkemben is írtam, hogy a gránátalma hatékonyan alkalmazható gyulladásos panaszok, mint például a sokízületi gyulladás, vagyis reumatoid artritisz esetén, ám más hatásai miatt is figyelemre méltó ez a gyümölcs. 

Aprócska magjait fogyaszthatjuk még a vérnyomás és a koleszterinszint optimalizálására és az érfalak erősítésére is, hiszen a gránátalma a szív- és érrendszer teljes támogatására képes. A gyomor- és bélrendszer állapota szintén javítható e gyümölcs fogyasztásával, ezért nem csak a bélflóra egyensúlyának fenntartására alkalmazhatjuk a gránátalmát, hanem a gyomorban és a belekben kialakuló betegségek, mint például a sajnos sokakat érintő áteresztő bél szindróma kezelésére is. 

A 100%-os tisztaságú, Mannavita Gránátalma Gyümölcslevet rendszeresen fogyaszthatjuk a fenti panaszok megelőzésére és kezelésére. Ezek mellett ajánlott még a máj regenerálására és erősítésére, a bőr állapotának javítására és fiatalítására, a memória és az agyműködés serkentésére, bakteriális és gombás fertőzések kezelésére, illetve általános immunerősítésre is.

A szuperételek étrendünkbe iktatásával nem csak komoly betegségek kialakulásának a kockázatát csökkenthetjük, de különböző tüneteket is hatékonyan kezelhetünk. A fent említett szuperételek közül könnyű megtalálnunk a nekünk megfelelőt egyéni egészségügyi állapotunktól és preferenciánktól függően, és ezek akár kombináltan is fogyaszthatóak a még átfogóbb hatás érdekében. 

Új készítmény alkalmazása előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, gyógyszerészünkkel!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30728882/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19185773/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30902313/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20090350/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18855693/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15049159/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29629059/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24218997/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22054010/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31710791/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18590349/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute