Őszi gyümölcseink a stroke megelőzésében is segítenek!

Sokan nem is gondolnák, de a legnépszerűbb őszi gyümölcseink a stroke megelőzésében is segíthetnek. Hogyan? Erről szól a cikk!

Napi egy alma a stroke-ot is távol tartja?

Napi egy alma az orvost távol tartja. Szól egy régi mondás. Ezt akár úgy is átfogalmazhatjuk, hogy napi egy körte vagy alma, a stroke-ot is távol tartja. Legalábbis erre utalnak a szakemberek, akik azt figyelték meg, hogy a fehér húsú gyümölcsök, mint például az alma és a körte rendszeres fogyasztása, segíthet a stroke kockázatának csökkentésében.

A kutatók azt már korábban megállapították, hogy a bőséges zöldség és gyümölcsfogyasztás jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, ezért hozzájárulhat a stroke megelőzéséhez is. Egy holland tanulmány azonban rávilágított arra is, hogy egyáltalán nem mindegy a gyümölcshús színe, ugyanis a gyümölcs héjának, valamint húsának színe tükrözi a bennük található értékes összetevőket, mint például a karotinoidok és a flavonoidok.

Az említett tanulmány egy olyan vizsgálatnak a tapasztalatait foglalja össze, amelynek keretében 10 éven keresztül figyelték meg a vizsgálatban részt vevő nagyjából 20.000 embert. A résztvevők átlagosan 40 év körüliek voltak, és a vizsgálat előtt nem szenvedtek semmilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben. Az induláskor megkérték őket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben nyilatkoztak arról, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket és milyen gyakorisággal fogyasztanak.

A kutatók leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyit fogyasztanak a zöld színű és sötét levelű, a sárga és narancssárga, a piros és bíborvörös, valamint a fehér színű zöldségekből és gyümölcsökből. A fehér színűek közé jórészt a körte és az alma tartozott.

A vizsgálat végén azt figyelték meg, hogy a stroke esetek kockázata 52 %-kal volt alacsonyabb azok körében, akik nagy mennyiségben fogyasztottak fehér színű zöldséget és gyümölcsöt, szemben azokkal, akik ezekből csak kis mennyiséget fogyasztottak. A kutató úgy találták, hogy a zöld, a piros és a sárga színű zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nincs összefüggésben a stroke kialakulásával.

Összességében tehát elmondható, hogy napi egy körte vagy alma fogyasztásával sokat tehetünk a stroke megelőzéséért. Ha belegondolunk, akkor nem is olyan nehéz betartani ezt a tanácsot, hiszen az őszi időszakban könnyen hozzájuthatunk a hazai almához, körtéhez, így nincs más dolgunk, mint a napi rutinunk részévé tenni a mindennapi alma- vagy körtefogyasztást.


Alma és körte – hogyan segítenek megelőzni a stroke-ot?

A kutatók mindenképpen szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy bár a stroke megelőzése és a többi zöldség, gyümölcs esetén nem találtak összefüggést, nem érdemes kihagyni őket az étkezésünkből, mert néhány krónikus betegség megelőzésében viszont fontos szerepük lehet.

A szakemberek szerint a fehér húsú zöldségekben, gyümölcsökben található kvercetin lehet az egyik kulcsa a stroke megelőzésének. A kvercetin ugyanis nem más, mint egy nagyon erős antioxidáns, ami csökkentheti a vérrögök kialakulásának, így a stroke-nak is a kockázatát. Az almán és a körtén kívül ebbe a csoportba tartozik még a karfiol, a banán, a cikória és az uborka. A burgonya viszont nem, mert azt a keményítők csoportjába sorolják.

Az almán és a körtén kívül az alábbi zöldségek és gyümölcsök szintén kiváló kvercetinforrások:

  • kapribogyó
  • sárga és zöld színű paprika
  • lilahagyma
  • fokhagyma
  • medvehagyma
  • spárga
  • cseresznye
  • paradicsom
  • vörös szőlő
  • karfiol
  • kelkáposzta
  • vörös levél saláta
  • bogyós gyümölcsök - mindenféle, például áfonya és málna
  • zöld és fekete tea

Mit tehetünk még a stroke megelőzése érdekében?

A kvercetin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű élelmi rostot is vegyünk magunkhoz, mert ezek is csökkenthetik a stroke kialakulásának kockázatát. Különösen oldható rostokra kell odafigyelni, mint például a zabfélék, az árpa és a hüvelyesek, mert ezek segíthetik csökkenteni az érelmeszesedés és a vérrögök kialakulását.

Fogyasszunk rendszeresen banánt, burgonyát vagy narancsot, mert a bennük található kálium vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású lehet, így segítséget nyújthat a stroke elleni küzdelemben.

Ugyancsak fontos szerepe van a megelőzésben a rezveratolnak, amit például a földimogyoró, a kékszőlő vagy a vörösbor tartalmaz.

A tengeri halakban és egyes hidegen sajtolt növényi olajokban található omega-3 zsírsavak szintén segíthetnek megelőzni a vérrögképződést. Választhatunk tonhalat vagy akár lazacot, de étrend-kiegészítő formájában is hozzájuthatunk. A Mannavia Megakrill olajat szigorúan ellenőrzött halászatokban fogott halakból nyerik, így folyamatosan szedhető, és biztonsággal fogyasztható az omega-3 zsírsav pótlásaként.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy a dohányzás, valamint a mozgásszegény életmód is jelentősen növeli a stroke kialakulásának kockázatát. Próbáljuk mérsékelni az elszívott cigaretta mennyiségét, vagy ami még hatékonyabb, szokjunk le a dohányzásról. Figyeljünk oda, hogy minden nap mozogjunk, de ha korábban nem végeztünk testmozgást, akkor óvatosan, fokozatosan alakítsunk életmódunkon. Kezdjünk napi 20 perc sétával, majd ha ez már gond nélkül megy, akkor emeljünk az időtartamon, a távon vagy akár a tempón. Mindig legyünk körültekintők, ne feledkezzünk el a bemelegítésről sem azért, hogy elkerüljük az esetleges sérüléseket.

Forrás:
https://www.webmd.com/stroke/news/20110915/apples-pears-may-reduce-stroke-risk 
https://www.webmd.com/stroke/stroke-symptoms-timeline 
https://www.webmd.com/stroke/guide/silent-stroke-you-need-to-know 
https://www.healthline.com/nutrition/quercetin 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute