Vajon fokozhatjuk-e a napcsókolta bőr barnaságát természetesen?

Hosszantartó barna bőrről álmodunk, mellyel a nyaralás után még hetekig büszkélkedhetünk? Ezeket az ételeket érdemes kipróbálni!

Vajon fokozhatjuk-e a napcsókolta bőr barnaságát természetesen?

A tudatos napozás, valamint a megfelelő fényvédelem és hidratálás kiemelkedően fontos, hiszen így nem csak az öregedés jeleit, mint például a száraz, fakó, foltos bőr és a ráncok kialakulását előzhetjük meg, hanem a bőrrák kockázatát is jelentősen csökkenthetjük. De mit tegyünk, ha természetesen, potenciálisan káros mellékhatások nélkül fokoznánk bőrünk barnaságát a nyári hónapokban? 

Ugyan ezidáig nem készültek olyan számottevő, átfogó tanulmányok, amelyek közvetlenül bizonyítják a melanin, a bőrünk barnaságáért is felelős pigment fokozásának pofonegyszerű módjait, ám számos sokat vizsgált, megannyi jótékony hatással rendelkező étel és hatóanyag javíthatja a bőr általános egészségét. Ezek közül néhány - felhasználói beszámolók és kisebb független tanulmányok szerint - segíthet a barnaság fokozásában és hosszabb ideig való megtartásában. 

Az egyik ilyen sokat vizsgált hatóanyag az A-vitamin, mely amellett, hogy antioxidáns hatásai lévén számos más egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, felhasználói beszámolók szerint hozzájárulhat a napcsókolta bőr barnaságának fokozásához is. Így az A-vitaminban, illetve annak előanyagában, a béta-karotinban gazdag, egyszerűen beszerezhető, változatosan alkalmazható, és nem utolsó sorban a nyári receptjeinkbe is tökéletesen illő ételeket bátran kipróbálhatjuk a bronzos árnyalatok előcsalogatására!


Az A-vitaminban gazdag ételek egész évben védik bőrünk egészségét

Az A-vitamin az egyik leghatékonyabb bőrvédő és bőrregeneráló vitaminok közé tartozik, így az abban, illetve annak előanyagában, a béta-karotinban gazdag ételek fogyasztásának is számos jótékony hatást köszönhetünk. Az A-vitamin antioxidáns és sejtvédő tulajdonsága már többszörösen bizonyított, és kutatók szerint a melanintermelés egyik kulcsa is lehet, így a bőr barnaságának előidézésében és hosszabb ideig való fenntartásában is segítségükre válhat. Egyes tanulmányok továbbá azt sugallják, hogy az A-vitaminban lévő karotinoidok (a piros, sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök színét adó pigmentek) a melanin termelésében és a bőr UV-sugarakkal szembeni védekezésében is szerepet játszhatnak. De vajon milyen ételek fogyasztásával fokozhatjuk szervezetünkben az A-vitamin szintjét? 

Milyen A-vitaminban és béta-karotinban gazdag ételeket iktassunk étrendünkbe a nyári hónapokban a barnaság potenciális fokozására?

Az alábbiakból egész évben válogathatunk, ám ügyeljünk rá, hogy egészséges zsírokat is adjunk receptjeinkhez, hiszen szervezetünk az A-vitamint zsiradék kíséretében tudja a legmegfelelőbben hasznosítani. Tálalás előtt ezért adjunk némi olívaolajat vagy mákolajat ételeinkhez, melyek omega-3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően tovább fokozhatják bőrünk egészségét és hidratáltságát. 

  • zöld leveles zöldségek
  • káposztafélék
  • brokkoli
  • sárgarépa
  • édesburgonya
  • sütőtök
  • paradicsom
  • piros kaliforniai paprika
  • sárgadinnye
  • mangó
  • goji bogyó
  • acai bogyó
  • kurkuma
  • máj
  • hal- és krillolaj
  • tejtermékek
  • tojás

Ajánlott termékek: 

A-vitaminban gazdag készítmények:

Mannavita Prémium Nagyszemű Goji Bogyó - Ez a szuperétel rendkívül gazdag A-vitaminban, C-vitaminban és omega zsírsavakban. Fogyasztását egész testünk meghálálja majd, hiszen olyan rendkívüli egészségvédő hatásokkal bír, mint például a bőr védelme és az öregedési folyamatok lassítása.

Mannavita MegaKrill - Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású A-vitamint, asztaxantint, omega-3 zsírsavakat és más jótékony, bőrvédő vegyületeket.

Az A-vitamin hasznosulását elősegítő egészséges zsírok:

Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj és Mannavita Hidegen Sajtolt Mákolaj - Tálalás előtt az ételekhez adva fokozzák az A-vitamin felszívódását és hasznosulását.

Ügyeljünk egészségünk megőrzésére!

Napozás során mindig ügyeljünk a megfelelő fényvédelemre és folyadékpótlásra! Míg az A-vitaminban gazdag, teljes értékű ételek rendszeres fogyasztása jellemzően biztonságos, az A-vitamin étrend-kiegészítők általi, hosszútávú és koncentrált mennyiségű fogyasztását kerüljük, ugyanis helytelen alkalmazásuk olyan panaszokhoz vezethet, mint például a májkárosodás, vagy a karotinémia, amelyet a bőr rendellenesen sárga színe és a vér krónikusan magas béta-karotinszintje jellemez. Terhesség, fennálló egészségügyi panaszok, illetve gyógyszerek vagy más készítmények alkalmazása esetén konzultáljunk orvosunkkal az A-vitamin megnövelt fogyasztásának biztonságosságát illetően!

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

​​https://www.hsph.harvard.edu/vitamin-a/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6343173/

https://onlinelibrary.wiley.com/10.1002/

https://ods.od.nih.gov/VitaminA

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC2692214/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute